dressyrnorden

Senaste inläggen

Av Johanna Bergefur - 17 januari 2011 20:16

  


Ponnyakuten tycker jag är jättebra! Tycker det är bra att ungdomarna får hjälp med sina problem och oftast koncentrerar sig Tobbe mycket på hantering från marken vilket jag tycker är super! Skulle LÄTT ansöka om jag fick!;)


  


  

Av Johanna Bergefur - 17 januari 2011 18:06

Det finns många trix och knep som man kan ta till men man måste tänka efter, orkar hästen galoppera i den galoppen?


Om man har en unghäst som har problem med en viss galopp så kan man gå in på en volt och "låsa" yttersidan, då blir det lättare för hästen att välja den galoppen där bogen är fri.

  

( Cecilia Waxin har fotat bilden. Cecilia-Waxin@bdb. Kolla in henne!)

Om man har en vuxen häst som har svårt att fatta så anser jag att antingen så går inte hästen i balans eller så har den inte styrkan för att galoppera. Då måste man helt enkel arbeta upp musklerna på hästen genom att köra styrketränande pass. Mycket tömkörning, skritta låååånga turer, galoppera i intervaller. Ja det finns mycket att ta till. När man tömkör kan man lära hästen att när man säger "galopp" så ska den galoppera sen överför man det till ridningen så när man ska fatta galopp säger man "galopp" och lägger till skänkeln och efter ett tag bör hästen koppla vad som pågår. När man fattar galopp på en häst som brukar fatta fel eller håller på att lära sig så anser jag att man fattar på volt, det blir lättare för hästen att fatta rätt då, och glöm inte berömmen! Mycket, mycket beröm!


  

Av Johanna Bergefur - 17 januari 2011 17:46

Jag skulle rida igår men ångrade mig eftersom jag mådde illa.. Då satte sig mamma upp men hon orkade inte speciellt länge. Eftersom Ettan var allmänt spänd, sparkade bak-ut någon gång osv med mamma så ville jag prova, haha?


Jag satte mig upp och började ställa igenom henne i skritten. Ville ha henne lång och låg idag för att hon skulle få höja ordentligt på ryggen. Visst var hon stirrig och ångade på men efter ett tag så lugnade hon ner sig och jag kände att hon lyfte ordentligt på ryggen:) Mamma sa bara att hon gick bakom lod, vilket hon kanske gjorde men de kan ju höja ryggen i alla fall. Jag litar mer på min känsla än någonting annat;)

  

Sen började jag göra lite skänkelvikningar och öppnor men hon höjde huvudet och spände sig så då la jag en volt och ställde genom ordentligt igen sen gick det bra:)

Galoppen var ju en kategori för sig själv, haha! Hon ville bara springa och i galoppfattningarna körde hon upp huvudet och när hon inte fick springa så tjafsa hon, haha! Jag bara skrattade åt henne och fortsatte kämpa på, sen gick det också!:D


Ja hon blev fin efter ett tag:D Lilla gumman, ska rida idag också men hennes broddar sitter lösa så måste dra åt dem så jag kunde inte rida ut idag:( Det blir hoppning idag och uteritt imorgon:)


  

Av Johanna Bergefur - 17 januari 2011 17:35

Igår blev det inge bloggande, var väl för lat.. Haha! Jag red i alla fall Ettan igår och sen klippte vi henne en sista gång det här vintern:) Men hon var riktigt nervös när vi tog fram klippmaskinen, ja eller hon var nervös hela tiden x) Kunde inte stå still, darrade med huden hela tiden, hytte med bakbenen och drog till sig benen när vi skulle raka henne bakom armbågarna.. Ja tålamod! Hon hade ju stått i 4 dagar med full kraftfodergiva så är faktiskt inte så förvånad, fuxsto som hon är:P


Tänkte skriva ett inlägg om dressyrpasset senare:) Tänkte också skriva tips på övningar och så om man har en häst som har svårt att fatta galopp, fick nämligen en fråga om det:)


  

Av Johanna Bergefur - 15 januari 2011 17:06

Jag tänker dissa tretorns ridstövlar, tycker dem är grymt fula! Inte bara denna design utan deras nyaste design (nedersta bilden) som ser ut som ett misslyckad försök! Nej, skulle aldrig någonsin sätta på mig något dylikt!



Hahahahaha, vafan liksom? x)


  


Hem

Av Johanna Bergefur - 15 januari 2011 13:17

Ikväll kommer mamma och hämtar mig:) Det ska bli rätt skönt att komma hem men får lite dåligt samvete över att lämna mormor här själv men det känns som  om det kommer bli så stressigt annars med träninge, om det nu blir någon. Om jag ska vara ärlig tror jag inte mamma orkar skjutsa mig imorgon även om jag verkligen vill åka, jag tänker inte tvinga mamma som är sjuk att skjutsa mig till träningen, nej då får jag ställa in det den här veckan igen och ta det nästa vecka och rida dressyr i ridhuset hemma istället!:)


Jag sitter nu och väntar på att orken till att börja dammsuga ska infinna sig och att jag inom några timmar ska börja laga mat, tills dess.. tvn? Hahaha!!


  

Av Johanna Bergefur - 14 januari 2011 18:34

Tänkte gå igenom hästens utrustning, 1 sak i taget;)

Att ha en bra utrustning till hästen är a och o. Det är mycket som påverkar, var hästen trivs med, vad som passar osv.


Sadel

När man ska ha en sadel så måste man se till att den passar ordentligt,och hur gör man det då? och varför?

En sadel kan passa hur bra som helst på en häst men när man lägger den på en annan så passar den inte alls, det beror helt på kropssbyggnaden på hästen.

När man provar en sadel ska man ta bort schabraket och lägga sadeln i sadelläget. Sadeln ska ligga helt stilla, den ska alltså inte gå att vicka fram och tillbaka utan ligga stadigt på ryggen. Det ska den göra för att vikten ska fördelas på en så stor yta på hästens rygg som möjligt. Om sadeln går att gungas så fördelas vikten ändast där ryttaren sitter och kan leda till ryggproblem i framtiden.

Om man vill minska risken för spänningar och skador är det bästa sättet att göra det genom att lägga en mellanvägg mellan sadeln och schabraket som fördelar vikten jämnare,  t ex en gelpadd. Detta är tillåtet att ha på dressyrtävlingar.

  

Sadeln ska även passa över manken. Framvalvet ska inte vara så trångt att det trycker från sidorna eller att den "står" upp på hästen men den får heller inte vara så bred att ett tryck uppstår ovanifrån mot manken. Manken är ett väldigt känsligt område, om tryck uppstår där kan det leda till djupa infektioner, mankfistlar eller i värsta fall, skador av tornutskotten.


Det är också viktigt att sadelns ryggtunnel är så pass bred att den inte ligger och trycker på ryggraden.

Sadeln ska sitta på rätt plats på hästens rygg, precis bakom bogbladet. Om sadeln ligger för långt fram låser man bogens rörelser samtidigt som ryttaren kommer i bakvikt och får fel skänkelläge. Om sadeln glider fram vid arbete måste detta korrigeras med en omstoppning eller en komplettering med en förstropp.

En förgjord bör inte användas då byglarna ofta blir ett tortyrredskap för hästen när sadeln glider upp på dem och de kommer att trycka kraftigt mot bogbladet. Om förgjord ändå används, se till att den inte stör hästens rörelse.


Informationen är tagen från Bo Tibblins "Ridlära".


  



Av Johanna Bergefur - 14 januari 2011 17:47

Ja jag tycker verkligen inte om att laga mat men ibland måste man faktiskt göra det också! Den här veckan är det jag som har haft hand om matlagningen med hjälp av mormor förstås:)


Nu sitter jag här och tänker ut vad jag ska skriva för något sen.. Har ni något förslag? Är det något ni skulle vilja veta?:)


  

Presentation


Jag heter Johanna och är 19 år gammal och satsar på dressyren. Till hjälp har jag min otroliga Eternity som alltid ställer upp för mig. Min dröm är att bli beridare.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards