dressyrnorden

Alla inlägg den 12 juli 2010

Av Johanna Bergefur - 12 juli 2010 20:22

Men herregud! Nog med denna hetta! Det går inte att rida när det är såhär varmt. Imorse vakna jag kl 10 över 8 för att släppa in hästarna och då var det 25 grader REDAN! Och nu 12 timmar senare är det fortfarande 30 grader, det går inte att rida. Ettan har haft ett rätt så långt sommarlov, det var inte alls meningen! Men först tröttnade jag, om man rider nästan varje dag i 1 år så behöver man semester. Sen kom bromsarna och hettan så Ettan har fått stått sen kanske 3-4 veckor tillbaka, inte bra! Det blir en långsam igångsättning.. Var och badade idag och det känns som om jag skulle behöva ett dopp till..

Av Johanna Bergefur - 12 juli 2010 19:28

Det är svårt att tänka sig hur länge vi har suttit på hästarna. Innan vi använde hästarna som färdmedel jagade vi dem för deras päls och kött, något vi aldrig skulle kunna göra idag. 1900 f.k (Före Kristus) tämjde vi hästarna och satte oss på deras ryggar. Dem var perfekta att jaga med, snabba, snälla och när de behövdes, mat. Människorna började också ha med dem i strid, alltså att kriga med. De klarade av att gå längre än oss och kom fram snabbare. Det är också i stridens hetta vi hittar dressyren. Militärerna var tvugna att sitta korrekt och ha bra balans för att klara av dessa hästar som var tvugna att vara starka i bakbenen och otroligt uthålliga. Hästarna var tvugna att kunna gå i sidled, vända på en femöring och gå kort galopp. I början på 1900 talet började man tävla hästarna i dressyr eftersom bilarna och flygplanen ersatte deras plats i kriget. Då var det endast militärerna som fick rida och de hade sina uniformer på sig.


Idag får vem som helst tävla med de rätta licenserna. Idag ser vi inte längre hästarna som ett färdmedel, även fast det kan vara skönt att sitta barbacka och flänga runt i skogen ibland. Vi ser våra hästar som våra bästa vänner.


Formen på dressyrhästen har varierat, när man började tävla hästarna ville man att de skulle gå i en ganska hög form, idag vill vi ha dem i en lite lägre    form när vi tävlar dem medan på hemmaplan varierar vi formen. Hästarna idag har också mer steg och mer temperament än dressyrhästarna förr i tiden och blir därför lättare utslitna, ett litet felsteg utav människan enligt mig.


Bilden ska föreställa det gammla sättet att rida på, man ser att vi har blivit mer kunniga om hästens exteriör med tanke på hästens nackposition men man ser också att sitsen på ryttaren är lik vår.


Nedanför ser ni ett klipp av den omtalade Totilas, här är han 8 år och går redan grand prix. Han har dessutom steg som ser cirkusaktiga ut. Jag är inte avundsjuk, jag skulle inte ens kunna rida den hästen även om jag ville, jag tycker bara att det ser fel ut. Undrar hur länge han kommer att hålla. Med dagens dressyrhästars temperament och dreas enorma steg är det inte så konstigt att medelslivslängden på ett halvblod är 7,5 år..

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Jag heter Johanna och är 19 år gammal och satsar på dressyren. Till hjälp har jag min otroliga Eternity som alltid ställer upp för mig. Min dröm är att bli beridare.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards