dressyrnorden

Alla inlägg under juli 2010

Av Johanna Bergefur - 16 juli 2010 23:24

Idag red jag, Ida och Cilla ut kl 8 på kvällen och när vi skrittat cirka 10 min så var vi tvugna att vända. Jag har aldrig varit med om att Ettan har skrittat såååå fort hemmåt som då. Hon hade nog skrittat från en galopphäst mitt i ett lopp om hon så velat.. Så vi tänkt att vi tar en sväng på banan istället, en kort, kort sväng med mest skritt- vad ska man göra? Tävlingarna är i slutet av augusti och Ettan ska vara i trim tills dess! Jag måste sätta igång henne NU!.. Men i alla fall så gillade inte Cillas häst banan så hon bestämde sig för att gå hem med sin häst men jag och Ida fortsatte.

Hon var seg idag också(på banan), i början när vi red ut tyckte jag hon kändes oren men det måste ha varit någon sten för jag kände inte av det sen och ingen såg något på henne.Tillslut blev hon riktigt fin i skritten och jag gjorde skänkelvikningar, öppna och lite bakdelsvändingar (som både hon och jag suger på-.-)

Gick sen över till lite trav, vilket var som att sitta på en häst gjord av kola! Banan var precis harvad också så det var väl lite extra djupt. Men om man säger såhär, när hon löft på benen så avgick planet i sthlm till Thailand och när hon satte ner benen så hade planet redan landat i Thailand...>-< Men precis som härom dagen så fick hon gå i en väldigt låg form och med lite längre tyglar. Men tillslut blev hon bra i traven också, ingen nedsittning!

Gick sen över till lite lite galopp. Blev bara ett varv i varje galopp, enbart pga att hon stått så mycket men galoppen verkar ha rätat till sig under lovet! Skööönt!:D Hon gick inte på dubbla spår eller något! Som hon brukar göra.. Hon gick i en fin och rund form , men låg form idag också! Helt fantastiskt!:O Som apan på mitt favoritspel på facebook säger: "Hohoho It's incredible":D

Av Johanna Bergefur - 15 juli 2010 20:32

Jaha, en dag ska det vara lite svalare sen börjar denna eländiga värme igen! Idag var det 32 grader ute som varmast och inte kan man ställa sig i duschen i 30 min med kallvatten drypande över en men eftersom vi riskerar att tömma brunnen då! Så blir det någon ridning idag? Det skulle ha gått om det inte var så fruktansvärt kvavt ute. Vi har ju inte haft regn på 2 veckor så ni kan ju tänka er spänningarna i luften. Fattar inte hur dem gör i typ Australien där det är torka flera veckor, om inte månader ibland..


Var i stan idag också, tänkte leta efter en bikini eftersom mor och far ändå skulle in men jag hittade ingen. Får ta det på lördag med Cilla<3:) Letade efter bromsblockare också så man kan ut och rida men det var slut ÖVERALLT! Fanns ingenstans! Istället blev det lite utrustning till Upplanda såsom en ny sprinkler, ett handtag till vattenslangen och en ny ducka till Eddie!:D


Men nu är kl 20 i 9 och vi ska åka och bada så fort pappa min kommer hem från att ha repat för vi är allihopa i STORT BADBEHOV eftersom vi får typ 5 min var i duschen varje dag! hahaha, svalkande - NOT.

Av Johanna Bergefur - 14 juli 2010 23:20

Idag red jag för första gången på länge. Det var lite svalare idag så passade på:) Och med svalare menar jag bara 26 grader x) Men jag red vid 9 på kvällen och då var det fortfarande väldigt mycket insekter kvar ute så när vi skulle rida ut så började hon kicka och skaka på huvudet så vi fick vända och rida en sväng på åkern. För er som undrar så har hon bra grundkondition och jag vet att hon har stått väldigt länge och jag vill inte att hon ska stå LÄNGRE än vad hon redan gjort. Man kan rida dem på "bana" vid igångsättning, bara man tar det lugnt! Jag tänkte att jag skulle rida Ettan i en lägre form, en "unghäst"-form så hon inte behöver anstränga sig så mycket.


I skritten var hon ganska pigg och gick på, jag skrittade mest också men hon var lite "låg form är lika med ingen form" x) Men fick henne i den formen jag ville ha efter ett tag:)


I traven var hon en aning seg, blev ganska chockad! Hon brukar nämligen vara pigg när hon stått ett tag men traven ordna sig den med. Gjorde lite skänkelvikningar vilket hon inte var tillfreds med i början då rumpan var ungefär i norrland och framdelen i Skåne. Men provade att sätta mig ner ordentligt i traven, trycka till lite extra med skänkeln och ha mer stöd i ytter och VOILA känkelvikningarna blev så fina så fina:)


I galoppen var hon helt otrolig! Vila har gjort bra för henne! Hon gick jättefint i en kort galopp och jag tog inte ens i tyglarna för att samla henne, det gjorde hon helt själv. Fast jag ville inte att hon skulle gå så eftersom hon inte blivit riden på ett tag å jag ökade och tog ner henne lite och det gick hon förstås med på:) Jag red typ en "framridning" Fast lite längre och mindre intensivt.


När jag travade av henne var hon jättefin:) Gick riktigt lågt och sträckte ut sig ordentligt!:) Min fina fina tjej<3

Bilden är från en tävling:D

  

Av Johanna Bergefur - 14 juli 2010 18:33

Många som tävlar dressyr siktar ganska högt men visst finns det människor som gör det fär "kul skull". Nu menar inte jag att de som siktar högt inte har kul, för det har dem! Men frågan är hur mycket press man har på sig att vinna tävlingar, ha fin häst  och den bästa klädseln. Själv tycker jag att det viktigaste är samspelet mellan häst och ryttare och att man ska ge blanka fan i vad andra tycker men det är ändå svårt att ignorera kommentarer man får på internet. Själv känner jag en ganska stor press med att lyckas och jag vill lyckas. Jag tycker det är superkul att tävla men min press ligger vid vikten. Jag måste gå ner i vikt, för min egen skull men också för att slippa kommenterar som jag får ibland, t ex "stackars häst" eller "orkar hästen dig?". Många får kommentarer som liknar mina men kanske att människan som sitter på hästen är för smal, "sitter fel i sadeln" eller har en "ful" häst. Frågan är då hur mycket vet dessa människor om ekipagen de ser på BILDEN? Kan man verkligen dömma ett ekipage via en bild på det sättet? Svaret är då självklart att de människorna inte vet någonting om ekipaget och det är helt omöjligt att dömma en människa på några bilder.


Jag läste Mirakelbarns blogg och där stod det att hon hela tiden har varit sig själv, och det är starkt gjort för det är svårt att vara sig själv när man får kommentarer som man blir ledsen av. Men OM man vill göra bra ifrån sig, vad det änn är så måste man vara sig själv och inte låta andra människor få kontrollen över en med dessa dumma kommentarer!


Så var er själva! I vått och torrt så kommer ni att lyckas!:)

Av Johanna Bergefur - 13 juli 2010 22:07

Här kommer lite fakta om min häst Eternity:)


Fullständigt namn: Eternity

Kallas: Ettan, skvättan, skvättis, gumman, Ettis

Kön: Sto

Ras: Svenskt halvblod

Färg: Mörkfux

Tecken: 3 vita halvstrumpor och bläs

Ålder: 10

Stam: Okänd men vi vet vilka föräldrarna är, e:Flusch  u:Miranda. Hon har även sånna som Utrillo, Iran och karriär i stammen.

Personligthet. Väldigt samarbetvillig och gör alltid sitt bästa. Snäll men något stirrig utomhus, suprsnäll att leda och rolig att rida. Hon är lite fånig att hoppa men det är jag också! Hon har fina steg och en fin exteriör.


Jag har haft Ettan i snart 2 år och vi har kommit så otroligt långt. Lägger in en film på oss över dessa två år:)

Av Johanna Bergefur - 13 juli 2010 10:19

Nu längtar jag efter att sätta igång Ettan och börja träna och tävla. Funderar på att rida mitt i natten men vem orkar det? Hästarna står inne nu pga bromsarna och det är förjävligt mycket insekter ute på dagarna. Vi tar in dem vid 8 och då kryllar det av bromsar å det går inte att rida på morgonen heller. Ska försöka komma in till hööks och köpa Broms Blockare och kolla om det hjälper, då kanske man kan rida på kvällen vid 7 i alla fall, om det inte är för varmt vill säga..

Av Johanna Bergefur - 12 juli 2010 20:22

Men herregud! Nog med denna hetta! Det går inte att rida när det är såhär varmt. Imorse vakna jag kl 10 över 8 för att släppa in hästarna och då var det 25 grader REDAN! Och nu 12 timmar senare är det fortfarande 30 grader, det går inte att rida. Ettan har haft ett rätt så långt sommarlov, det var inte alls meningen! Men först tröttnade jag, om man rider nästan varje dag i 1 år så behöver man semester. Sen kom bromsarna och hettan så Ettan har fått stått sen kanske 3-4 veckor tillbaka, inte bra! Det blir en långsam igångsättning.. Var och badade idag och det känns som om jag skulle behöva ett dopp till..

Av Johanna Bergefur - 12 juli 2010 19:28

Det är svårt att tänka sig hur länge vi har suttit på hästarna. Innan vi använde hästarna som färdmedel jagade vi dem för deras päls och kött, något vi aldrig skulle kunna göra idag. 1900 f.k (Före Kristus) tämjde vi hästarna och satte oss på deras ryggar. Dem var perfekta att jaga med, snabba, snälla och när de behövdes, mat. Människorna började också ha med dem i strid, alltså att kriga med. De klarade av att gå längre än oss och kom fram snabbare. Det är också i stridens hetta vi hittar dressyren. Militärerna var tvugna att sitta korrekt och ha bra balans för att klara av dessa hästar som var tvugna att vara starka i bakbenen och otroligt uthålliga. Hästarna var tvugna att kunna gå i sidled, vända på en femöring och gå kort galopp. I början på 1900 talet började man tävla hästarna i dressyr eftersom bilarna och flygplanen ersatte deras plats i kriget. Då var det endast militärerna som fick rida och de hade sina uniformer på sig.


Idag får vem som helst tävla med de rätta licenserna. Idag ser vi inte längre hästarna som ett färdmedel, även fast det kan vara skönt att sitta barbacka och flänga runt i skogen ibland. Vi ser våra hästar som våra bästa vänner.


Formen på dressyrhästen har varierat, när man började tävla hästarna ville man att de skulle gå i en ganska hög form, idag vill vi ha dem i en lite lägre    form när vi tävlar dem medan på hemmaplan varierar vi formen. Hästarna idag har också mer steg och mer temperament än dressyrhästarna förr i tiden och blir därför lättare utslitna, ett litet felsteg utav människan enligt mig.


Bilden ska föreställa det gammla sättet att rida på, man ser att vi har blivit mer kunniga om hästens exteriör med tanke på hästens nackposition men man ser också att sitsen på ryttaren är lik vår.


Nedanför ser ni ett klipp av den omtalade Totilas, här är han 8 år och går redan grand prix. Han har dessutom steg som ser cirkusaktiga ut. Jag är inte avundsjuk, jag skulle inte ens kunna rida den hästen även om jag ville, jag tycker bara att det ser fel ut. Undrar hur länge han kommer att hålla. Med dagens dressyrhästars temperament och dreas enorma steg är det inte så konstigt att medelslivslängden på ett halvblod är 7,5 år..

Presentation


Jag heter Johanna och är 19 år gammal och satsar på dressyren. Till hjälp har jag min otroliga Eternity som alltid ställer upp för mig. Min dröm är att bli beridare.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards